8.9.2010

Harjuksia kalastamassa


Ilma oli pitkästä aikaa vähän lämpimämpi ja olipa vielä sopivasti vapaapäivä, joten piti käyttää mahdollisuus hyväksi ja lähteä kalaan. Jaakon kanssa lähdettiin pienehkölle jokipätkälle, jossa oli pari lyhyehköä koskea. Kalastus oli mukavaa, kun ilma oli sopivan lämmin ja tapahtumiakin riitti. Suurin osa kaloista oli tosin melko pienen kaliiberin harjusta. Päivän suurimmaksi jäi lopulta vajaa 35 senttinen harjus. Joku paremman tuntuinen kala kävi perhoa maistamassa, mutta ei tykännyt paria potkua enempää. Tällä kertaa emme saaneet varmoja havaintoja taimenista, joita oli kuulemma ollut täällä keväällä sumariaikaan enemmänkin.


Ruska alkoi jo selvästi näkymään joen varressa. Syksy on siis tulossa, mutta kalastuskausi jatkuu vielä pitkään harjuksen kalastuksen osalta. Usein syksy onkin ollut täälläpäin parasta aikaa harjuksen kalastukseen. Lokakuussa saattaa olla vielä hyviä pinturikelejä, kun harjukset tankkaavat talven varalle. Jotkut ovat puhuneet myös hyvistä harjuksen syönneistä marraskuisessa räntäsateessa. Itseltä marraskuun kalastelut on kuitenkin jääneet väliin, ainakin tähän mennessä.



Harjusten keskikoko tuppaa useassa helpommin saavutettavassa paikassa Rovaniemen lähistöllä jäämään vajaaseen 30 senttiin. Kalastuspaine siis tuntuu karsivan aika tehokkaasti noita isompia kaloja. Useasti onkin käynyt mielessä, että olisi paljon mukavampaa kalastella 35-40 senttisiä kaloja tuollaisten reilu 25 senttisten sijaan. Toki tuollaisia pieniä harjuksia on aina lukumääräisesti enemmän, mutta alamitan nostolla esim. 35 senttiin saataisiin varmasti paljon enemmän irti hyvin lisääntyvistä kannoista niin kalastuksellisesti kuin myös ruokakaloina.

2 kommenttia:

Jaakko Posti kirjoitti...

Hyvä juttu ja hienoja kuvia! I like it! pitäs melkeen käydä hakeen jätkältä nuo muutama kuva meikästä ja Väinöstä.

Johannes Sipponen kirjoitti...

Tuuhan hakemaan joku päivä. Tai voin kyllä pistää sulle mailillakin tulemaan noita.