28.9.2010

Harjusta syksyiseltä suvannolta

Eilen tuli mahdollisuus piipahtaa yhdellä pienellä joella, joka ei ollut aiemmin tuttu. Olin ajanut siitä ohi viikko takaperin ja sillalta katsottuna joki vaikutti mielenkiintoiselta paikalta. Tien ylittävän sillan kohdalla joki virtasi koskena suurien kuusien välissä. Koskialueen loppuosassa näin yhden kookkamman kalan pakovanan. Liekö ollut kutupuuhiin valmistautuva taimen. Joki vaikutti varsin otolliselta myös taimenen kutualueeksi. Vesi oli suhteellisen kirkasta ja pohjakin pääosin puhdasta soraa. Taimenet on syytä jättää tähän vuodenaikaan rauhaan, joten keskityin kalastamaan alapuolista aukeaa suvantoaluetta harjusten toivossa.

Koskipaikkaa metsän keskellä

Aukeaa suvantoaluetta

Ilma oli suhteellisen lämmin ja tyyni, enkä ehtinytkään kulkea suvantoa pitkälle, ennen kuin bongasin ensimmäiset tuikkivat kalat. Nämä olivat kuitenkin pieniä harjuksia. Kalat tuntuivat syövän varsin ahkerasti pinnalla räpisteleviä pieniä hoikkakorreja. Sata metriä alempaa löytyi hieman isomman oloinen aktiivisesti tuikkiva kala. Hetken kalan tuikkeja seurattuani ja kuvattuani sidoin siiman päähän 16 koon pintaperhon, jonka harjus kelpuutti ensimmäisellä heitolla. Harrilla oli mittaa vajaa 35 senttiä ja päästin sen takaisin jatkamaan tankkaamista talven varalle.


Suvannossa tuikkiva harjus

Klinkhämer maistuu harrille

Suvannosta löytyi vielä useita pinta-aktiivisia harjuksia, joista isoimmat tosin jäivät 30 sentin tienoille. Kalastus oli kuitenkin tosi mielekästä ja mukavaa. Voisi melkein sanoa, että syyskalastusta parhaimmillaan. Lopettelin kalastusta suvannon muuttuessa koskeksi ja tein pienet tulet, kun nälkä alkoi kurnimaan mahan pohjalla. Tämän jälkeen pitikin lähteä jo ajelemaan kotiin päin. Matkalla aurinkokin ehti laskea ja muistuttaa nopeasti lyhenevistä päivistä ja talven tulosta. Vielä on kuitenkin jonkun aikaa hyvää kalastuskautta jäljellä. Tällä joella voisi olla potentiaalia myös taimenen kutukuvaukseen suhteellisen kirkkaan veden ja runsaiden soraikkojen ansiosta.

Vesi kiehumassa

Evästauolla

Ei kommentteja: