9.4.2011

Sumukorentoaika käsillä myös lapissa

Pitkän talven jälkeen saapuva kevät ja lämpö saa perhokalastajan kaivamaan varusteet varastosta ja mielikin alkaa kovasti jo kaipaamaan joelle. Osaltaan tämän saa aikaan lähestyvä kesä, mutta ehkä kuitenkin enemmän tieto siitä, että nyt alkaa jokien hidavirtaisilla alueilla vuoden ensimmäiset merkittävät kuoriutumiset, kun koskikorentoihin kuuluvat sumukorennon (taeniopteryx nebulosa) nymfit ryömivät hangelle kuoriutumaan nymfinahastaan. Jokien harjukset ja taimenet aktivoituvat pitkän talven jälkeen, kun ravintoa lipuu veden pinnalla runsain määrin. Nyt on perhokalastajalla mahdollisuus hienoon jäljitelmakalastukseen pintaperhoilla, kun aktiivisesti ruokailevat kalat tankkaavat joen pinnalla lipuvia sumukorentoja.


Rovaniemen alueen joissa pääasiallinen saaliskala on harjus, mutta sekaan mahtuu myös taimenia ja kirjolohiakin. Kalastajan on kuitenkin hyvä muistaa kohtuus etenkin uhanalaisen luonnonvaraisen taimenen kanssa. Myös harjuksen pyynnissä on hyvä muistaa kohtuus, sillä kevätkutuisena kalana se on samaan aikaan valmistautumassa suvun jatkamiseen. Erityisesti taimenien vapauttamista suosittelen, sillä niitä ei tosiaan ole alueen vesistöissä yhtään liikaa. Joka tapauksessa hienoja kalastuselämyksiä on nyt koettavissa. Yleisesti rovaniemen alueella aktiivisimmat kuoriutumiset ovat osuneet hieman huhtikuun puolen välin jälkeen. Lähestyvä kausi sai minut kaivamaan myös sidontatarvikkeet kaapin perältä ja sitomaan pitkästä aikaa pari perhoa.3 kommenttia:

juhahujanen kirjoitti...

Onpa pirun hienoja kuvia (nostaa hattua miehelle)...

Anonyymi kirjoitti...

No ON!

Johannes Sipponen kirjoitti...

Kiitokset kommenteista! Pari päivää sitten kävin joella pyörähtämässä. Kalavehkeet tosin saivat pysyä autossa, kun lämpimästä ja aurinkoisesta kelistä huolimatta korreja näkyi vaan muutamia. Saattaa paras sumarikausi olla täälläpäin vasta kohta edessä. Tosin kalastelut saattaa jäädä sattuneesta syystä tänä keväänä hieman taka-alalle.